Producten van 12+ webwinkels
Home » Xbox series X vs. PlayStation 5. Welke console is beter?

Xbox series X vs. PlayStation 5. Welke console is beter?

Playstation versus Xbox

Zowel Sony als Microsoft gaan eind 2020 nieuwe game consoles lanceren. Sony komt met de PlayStation 5 en Microsoft met de Xbox Series X. De console oorlog is begonnen en in dit artikel gaan wij kijken naar de belangrijkste verschillen tussen deze consoles. Is er een console beter dan de ander?

Alle specificaties op een rijtje

Hieronder hebben wij een tabel gemaakt met alle belangrijkste specificaties naast elkaar. Hier gaan we later per kopje verder op in om de belangrijkste verschillen toe te lichten. De twee consoles verschillen niet enorm veel van elkaar, beide zijn het enorme krachtpatsers. Er zitten wel wat verschillen in de processor, grafische processor, opslag en bandbreedte. Er zijn daarnaast nog een aantal verschillen in het game netwerk van beide consoles, deze lichten wij later ook toe. Laten we beginnen met vergelijken.

Xbox Series X PlayStation 5
Processor (CPU)

8x Zen 2-kernen geklokt op 3,8 GHz (3,6 GHz met SMT)

8x Zen 2-kernen geklokt op 3, 5 GHz (variabele frequentie)

Grafische processor (GPU)

12 TFLOPs, 52 CUs (Compute Units) op 1,825 GHz, Custom RDNA 2

10.28 TFLOPs, 36 CUs op 2,23 GHz (variabele frequentie)

Werkgeheugen

16 GB (GDDR6)

16 GB (GDDR6/256-bit)

Bandbreedte geheugen

10 GB op 560 GB per seconde, 6 GB op 336 GB per seconde

448 GB per seconde

Interne opslagruimte

1 TB Custom NVMe SSD

825 GB SSD

Uitbreidbaar geheugen

Met 1 TB uit te breiden

NVMe SSD-slot

Extern geheugen

USB 3.2 HDD-ondersteuning

USB HDD-ondersteuning

Drive

4K UHD Blu-ray-drive

4K UHD Blu-ray-drive

 

Verschil processor en grafische kaart

Beide consoles maken gebruik van de AMD Zen 2 processor met 8 kernen. De processor van de Xbox is geklokt op 3.8 GHz per kern en die van de PlayStation op 3.5 GHz. De Xbox heeft dus een iets snellere processor in dit geval. Dit is een belangrijk verschil voor de rekenkracht. De grafische processor van de Xbox bevat 12 Terraflops, met ieder 52 Compute Units met een kloksnelheid van 1.825 GHz per unit. De PS5 bevat 10.28 Terraflops met ieder 36 Compute Units welke een kloksnelheid hebben van 2.23 GHz per unit. In eerste instantie denk je dat de grafische kracht van de Xbox beter is, het bevat meer Terraflops en Compute Units dan de PS5. De PlayStation heeft minder Terraflops, maar wel een hogere kloksnelheid per Compute Unit. Wat is daadwerkelijk beter? Dit is lastig te zeggen aangezien het een verschil in filosofie is. In ieder geval zullen beide consoles met gemak 4K en zelfs 8K kunnen afspelen en raytracing hebben. De toekomst zal bepalen welke slag van de consoles beter is als we kijken naar de grafische mogelijkheden. Tot nu toe is dit in ieder geval geen daadkrachtig verschil en zullen beide consoles een zeer hoge resolutie aankunnen met raytracing. Echter lijkt de Xbox hier wel een licht voordeel in te hebben door de meerdere Terraflops en CPU’s.

Interne opslagruimte en snelheid opslag

Xbox Series X PlayStation 5
Interne opslagruimte

 1 TB Custom NVMe SSD

825 GB SSD

IO-doorvoer

2,4 GB per seconde (ruw), 4,8 GB per seconde (gecomprimeerd)

5,5 GB per seconde (ruw), meestal 8 tot 9 GB per seconde (gecomprimeerd)

Zowel de Xbox als de PlayStation zullen gebruik maken van een SSD opslag als interne opslag. Dit is 5 tot 10 keer sneller dan het ouderwetse HDD. De laadtijden zullen mede hierdoor enorm verlaagd worden waardoor je snel kan starten met gamen en ook tegelijkertijd andere programma’s kan starten zonder dat het opnieuw dient op te starten. Zo hebben de console makers goed geluisterd naar de klachten van gamers. Er zit echter wel een verschil in de SSD en de snelheid hiervan tussen de consoles. De Xbox zal standaard een interne SSD opslag van 1 TB hebben, de PlayStation 825 GB. Dit is toch 175 GB minder geheugen aan standaard opslag. In eerste instantie lijkt dit een voordeel voor de Xbox, dit is het dus niet. Als we kijken naar de snelheid, komen we tot een andere conclusie. De SSD van de PlayStation kan 5.5 GB verwerken per seconde, de Xbox 2.4 GB. Wat betekent dit in de praktijk? De PlayStation zal een stuk sneller laden dan de Xbox Series X. Vooral de laadtijden worden door dit fenomeen beïnvloedt. Dit betekent niet dat de Xbox traag zal werken, ook deze console zal enorm snelle laadtijden hebben om zo te switchen tussen meerdere games en programma’s. Dit zal de PlayStation 5 twee keer zo snel kunnen. Een voorbeeld hiervan is een open wereld game waarbij nieuwe omgevingen geladen dienen te worden. Hiermee wint de nieuwe console van Sony ten opzichte van de nieuwe Xbox.

Beide backwards compatible

Zowel Sony als Microsoft hebben aangekondigd dat de consoles games van de eerdere consoles kunnen lezen. Dit betekent dat je in betere kwaliteit kan genieten van de Xbox One en PlayStation 4 spellen. Sommige spellen zullen zelfs soepeler draaien met een betere resolutie. Echter is het nog niet bekend of alle PlayStation spellen hiermee ondersteund worden. Er zitten spellen bij welke ook gemaakt worden voor de nieuwe console, maar het is onduidelijk hoeveel en of alle spellen mee kunnen gaan. Daarnaast is het ook onduidelijk of spellen van de PlayStation 2 en 3 te spelen zullen zijn. Waarschijnlijk zal dit te zien zijn in de PlayStation Now app op de console. Microsoft heeft aangekondigd dat je er direct toegang tot zal hebben binnen de Game bibliotheek van de Xbox. Zo heeft Microsoft aangekondigd dat de console games zal kunnen spelen tot 4 generaties terug. De populairste games vanaf 2001 zullen te spelen zijn en deze zal je dan ook vinden in de game bibliotheek van de Xbox. De spellen zullen ook een 9x betere resolutie hebben en zullen soepeler te spelen zijn. Al met al kan je genieten van zeer goede klassieke games op de Xbox. Daarnaast heeft Microsoft aangegeven dat alle accessoires van de Xbox One te gebruiken zullen zijn op de Xbox Series X. Ook neem je al je achievements en trophy’s op je account mee. Op dit punt heeft de Xbox een ruime voorsprong en biedt het meer mogelijkheden dan de PlayStation 5.

Het design van de consoles

De PlayStation krijgt een wat uniekere uitstraling waar veel mensen vol lof over praten. Sommigen vinden het lijken op een grote wifi versterker. De Xbox ziet er uit als een kubus en dit design heeft dan ook veel kritiek gekregen. Uiteraard is design een mening, maar de PlayStation ziet er toch wel wat afgewerkter uit. Ook al bepaalt dit niet de ervaring met gamen, het is een klein puntje aangezien het toch ergens in je interieur thuis moet passen.

De controllers van de Xbox en PlayStation

De controllers van beide consoles zijn gelekt en we kunnen beginnen met het vergelijken hiervan. Wel apart, want we hebben ze nog niet in onze handen gehad. Toch kunnen we hier niet mee wachten. Sony focust zich meer op het woord “nieuw” en Microsoft op “toegankelijkheid”. De nieuwe Xbox controller moet geschikt zijn voor kinderen vanaf 8 jaar. Zo worden de triggers en de bumpers ronder zodat de controller geschikt is voor kleinere handen. Ook komt er een Share button op zodat je direct je beelden kan delen met je vrienden online. De D-Pad had voorheen 4 pijltjes. De nieuwe controller zal beschikken over 8 pijltjes om nog meer mogelijkheden te scheppen. Bekijk ons eerdere artikel over de gelekte informatie van de nieuwe Xbox controller.

Xbox Series X Controller

De DualSense controller van de PlayStation zal nog steeds over de Share button beschikken. Echter zal dit nu “Create” heten. Hiermee kan je game content maken en dit delen met de wereld. Ook zal de controller beschikken over een ingebouwde microfoon. Ideaal als je even snel wilt praten met iemand. Het gewicht van de controller zal ook minder worden en de batterijduur gaat langer mee. Lees hier ons artikel over de DualSense controller van de PlayStation 5. Er lijkt hier niet echt een winnaar te zijn aangezien de Xbox de controller heeft aangepast zodat kinderen makkelijker kunnen gamen en de PlayStation wat vernieuwingen erin heeft gebracht met een interne microfoon. Het zijn geen significante verschillen waardoor een controller daadwerkelijk beter is dan de ander. We kunnen wel stellen dat de PlayStation controller met iets meer vernieuwingen komt als een microfoon.

PlayStation 5 controller

Game netwerk van de PS en de Xbox

Microsoft had met de One serie al een sterk en vriendelijk game platform gebouwd. Zo kan je gemakkelijk naar de Game bibliotheek en daar spellen kopen. Ook kan je een Game Pass aanschaffen en maandelijks nieuwe games uitproberen of games tegen kortingen aanschaffen. Via Clubs kan je collega gamers zoeken voor een potje multiplayer en je aansluiten bij een clan. Dit hele systeem neemt Microsoft mee naar de Xbox Series X en dit zal nog uitgebreid worden met eerdere spellen van de Xbox 360 en Xbox One welke te spellen zullen zijn op de nieuwe console. Crossplay wordt ook ondersteund en third party apps als EA Access worden ook ondersteund. Daarnaast zal Play Anywhere ook ondersteund worden via het Cloud systeem. Zo kan je op iedere console toegang krijgen tot je account om verder te spelen met je games.

Xbox Game Pass

De PlayStation zal verder gaan met PlayStation Plus en het PlayStation Network. Ook zal hierbij crossplay ondersteund worden. Echter zal dit niet op kunnen gaan tegen het vriendelijke systeem van Microsoft wat al geheel ontwikkeld is, wat werkt en wat uitgebreid zal worden. Dit is een ruim pluspunt voor de Xbox Series X.

Playstation Plus

Virtual reality?

Als je graag wil gamen in virtual reality, dan kunnen we nu direct al zeggen dat je een PlayStation kan aanschaffen. De focus van de PlayStation ligt deels in VR. Microsoft heeft aangegeven hier niet veel aandacht te besteden omdat dit hoort bij de pc. De PlayStation 5 zal direct bij de release ook een PS5 VR aanbieden. Dit kan je dus al direct aanschaffen. Er zijn nog niet heel veel spellen beschikbaar in VR, maar wij verwachten dat dit toekomstig wel veel meer zal zijn. Op dit punt wint de PlayStation aangezien Microsoft hier niet eens aandacht aan besteedt.

Playstation VR 2

Gamen via de cloud en op je telefoon

Beide consoles zullen het mogelijk maken om de cloud te gebruiken om games te streamen en als extra opslag. Sony heeft PS5Streaming genoemd en Microsoft Project XCloud. Hiermee kan je Xbox games spelen op je telefoon, een unieke vernieuwing dus! In september 2020 zullen meer dan 100 games beschikbaar zijn op Android, IOS en Windows. Het lijkt erop dat er extra geheugen mogelijk is via de Cloud waardoor je extra opslag kan krijgen, maar je spellen ook overal naartoe kunt meenemen. Zo kan je games online opslaan waardoor je overal kunt inloggen om te spelen. Ook zal het mogelijk kunnen zijn dat je games kan streamen zodat je geen opslag nodig hebt. Dit was het concept wat Google had aangekondigd voor de Google Stadia console. Nu hebben de nieuwe Xbox en PlayStation dit ook voor een deel geïmplementeerd. Het lijkt erop dat Microsoft hier een voorsprong in heeft aangezien dit op de One al veel werd gebruikt met de Game Pass. Je kon overal inloggen met je account en data werd meegenomen. Hierin lijkt de Xbox iets verder te zijn dan de PlayStation. Zeker het plan dat er Xbox games gespeeld kunnen worden op smartphones en tablets.

Xbox series X met controller

Winnaar?

Beide consoles komen met enorm veel sterke en leuke features. De release zal de standaard voor gaming enorm veranderen. Er zijn wat verschillen tussen beide consoles, maar niet zo significant dat wij durven te zeggen dat de een echt beter is dan de ander. Het lijkt erop dat de processor en videokaart van de Xbox iets beter is. Ook heeft de Xbox al een leuk online systeem voor games met veel werking in de cloud, waar de PlayStation hier nog volop aan moet werken. De Xbox zal ook meerdere games van eerdere consoles kunnen lezen en alle accessoires van de One versie zullen compatibel zijn met de Xbox Series X. Echter zal de PlayStation 5 door de snellere SSD minder laadtijden hebben en is deze ook klaar voor Virtual Reality waar de Xbox geen enkele focus op heeft. Hieronder kan je nog een tabel zien met de belangrijkste conclusies. De keuze lijkt dus op een kwestie van prioriteit te berusten. Beide consoles zullen de nieuwe standaard voor gaming in ieder geval verleggen.

Xbox Series X PlayStation 5
Grafische kracht X
Snelheid processor X
Virtual Reality X
Snellere laadtijden X
Online game netwerk, streams en cloud X
Innovatievere controller X

Betere Backwards Compatibility

X
- © 2024
Koopie