Producten van 12+ webwinkels
Home » Is een kolfapparaat nodig? Of zijn er ook alternatieven?

Is een kolfapparaat nodig? Of zijn er ook alternatieven?

Baby en borstvoeding

Je hebt een kleine baby en je wil graag borstvoeding geven. Borstvoeding is altijd beter dan kunstvoeding, omdat er in borstvoeding speciale stoffen zitten die ten goede komen van de baby. Echter kost het geven van borstvoeding veel tijd en je moet ook altijd in de buurt van de baby zijn. Niet iedereen heeft die mogelijkheid. Met een kolfapparaat is het mogelijk om een voorraad op te slaan, maar het bevordert ook het proces om borstvoeding aan te maken in het lichaam. Is dit echter nodig? Of zijn er ook alternatieven?

Wat is een kolfapparaat?

Een kolfapparaat is een medisch hulpmiddel dat wordt gebruikt door moeders om moedermelk af te kolven. Het is ontworpen om de zuigende actie van een baby na te bootsen, waardoor moeders melk kunnen afkolven en bewaren voor later gebruik, zelfs als de baby niet bij hen is. Er zijn verschillende soorten kolven beschikbaar, zoals handmatige, elektrische en draagbare kolven, die allemaal verschillende voordelen en functies hebben. Kolven worden vaak gebruikt door moeders die weer aan het werk gaan, moeders die hun melkvoorraad willen verhogen of moeders van wie de baby te vroeg is geboren en nog niet kan drinken aan de borst.

Top 5 kolfapparaten

1

Philips Avent Enkele Oplaadbare Elektrische Borstkolf Set – Starterset – SCD330/31 – Borstkolven

€176.86
bol.com: Baby, mother and child
Bekijk deal
2

Borstkolf elektrisch handsfree – Borstvoeding – Draagbaar Draadloze kolf – Moedermelk – Kolfapparaten – 2 stuks

€129.95
bol.com: Baby, mother and child
Bekijk deal
3

Nouri Pump – TensCare – Handmatige borstkolf voor comfortabel afkolven

€54.95
bol.com: Baby, mother and child
Bekijk deal
4

Vulpes Goods® BabyCare – Handsfree Borstkolf – Elektrische Draadloze Borstkolf – Draagbaar – Elektrische handsfree Kolf – Incl. 30 moedermelk bewaarzakjes, Borstvoeding informatie, Reistas & Borstschildverkleiners – MAX versie

€99.95
bol.com: Baby, mother and child
Bekijk deal
5

Lionelo Fidi Free Simple – Elektrische moedermelkpomp – 180 ml – draagbare 2-fasen-borstkolf – handsfree – tweefasen

€49.99
bol.com: Baby, mother and child
Bekijk deal

Wat zijn de voordelen van een kolfapparaat?

Een kolfapparaat biedt verschillende voordelen voor moeders die borstvoeding geven:

 • Flexibiliteit: Met een kolf kunnen moeders melk afkolven en bewaren voor later gebruik, waardoor ze flexibeler kunnen zijn in hun dagelijkse schema’s. Dit is vooral handig voor moeders die weer aan het werk gaan of die af en toe hun baby moeten scheiden.
 • Melkproductie stimuleren: Regelmatig kolven kan de melkproductie stimuleren, waardoor moeders hun melkvoorraad kunnen vergroten als dat nodig is.
 • Moedermelk behouden: Door melk af te kolven kunnen moeders hun moedermelk bewaren voor momenten waarop ze niet beschikbaar zijn om borstvoeding te geven, zoals tijdens werkuren of ’s nachts.
 • Delen van de zorg: Door melk af te kolven kunnen andere verzorgers, zoals partners of familieleden, de voeding van de baby overnemen, waardoor de last van de zorg voor de baby wordt verdeeld.
 • Ondersteuning bij problemen: Een kolf kan ook worden gebruikt als hulpmiddel bij problemen met de borstvoeding, zoals tepelkloven of een baby die moeite heeft met aanhappen. Het kan moeders helpen om de melktoevoer op gang te houden terwijl ze aan deze problemen werken.

Al met al kan een kolfapparaat een waardevol hulpmiddel zijn voor moeders die borstvoeding geven, waardoor ze meer flexibiliteit en controle krijgen over hun voedingsroutine.

Wat zijn de nadelen hiervan?

Hoewel het gebruik van een kolfapparaat vele voordelen biedt, zijn er ook enkele mogelijke nadelen:

 • Tijdsintensief: Het kolven van moedermelk kan tijdrovend zijn, vooral als het regelmatig moet gebeuren. Het kan extra tijd kosten bovenop de al veeleisende taken van het zorgen voor een baby.
 • Onhandigheid: Het meenemen en opzetten van een kolfapparaat kan soms onhandig zijn, vooral wanneer moeders onderweg zijn of wanneer ze op hun werk kolven en er geen geschikte ruimte is.
 • Ongemak: Sommige vrouwen vinden het kolven ongemakkelijk of zelfs pijnlijk, vooral als ze niet de juiste maat borstschilden gebruiken of als de kolf niet goed is afgesteld.
 • Melkproductieproblemen: Bij sommige vrouwen kan regelmatig kolven de melkproductie verminderen in plaats van stimuleren. Dit kan gebeuren als de kolf niet goed is afgesteld of als de moeder niet vaak genoeg kolft.
 • Emotionele impact: Voor sommige moeders kan het gebruik van een kolfapparaat emotioneel belastend zijn, vooral als ze zich schuldig voelen over het niet direct borstvoeding kunnen geven aan hun baby, of als ze moeite hebben met het afbouwen van de borstvoeding.

Hoewel deze nadelen kunnen voorkomen, zijn er vaak manieren om ermee om te gaan, zoals het zoeken naar ondersteuning en advies van lactatiekundigen of het uitproberen van verschillende kolfmethoden en -apparaten om te zien wat het beste werkt.

Baby drinkt borstvoeding

Is een kolfapparaat echt nodig?

Of een kolfapparaat echt nodig is, hangt af van de individuele omstandigheden en behoeften van de moeder en haar baby. Voor sommige moeders kan een kolfapparaat essentieel zijn om hun melkvoorraad op te bouwen, om flexibiliteit te hebben in hun dagelijkse schema’s, of om borstvoeding te blijven geven als ze terugkeren naar werk of andere verplichtingen hebben.
Echter, voor andere moeders kan een kolfapparaat minder noodzakelijk zijn. Sommige moeders kunnen bijvoorbeeld een flexibele levensstijl hebben waarin ze altijd bij hun baby zijn wanneer deze voeding nodig heeft, waardoor ze minder vaak hoeven te kolven. Ook kunnen moeders die geen problemen ondervinden met direct borstvoeding geven en die geen behoefte hebben aan het opbouwen van een grote voorraad moedermelk, ervoor kiezen om geen kolfapparaat te gebruiken.
Over het algemeen biedt een kolfapparaat echter wel veel voordelen en kan het een waardevol hulpmiddel zijn voor moeders die borstvoeding geven. Het is belangrijk om de persoonlijke behoeften, voorkeuren en omstandigheden van elke moeder te overwegen bij het beslissen of een kolfapparaat echt nodig is.

Zijn er ook alternatieven?

Ja, er zijn alternatieven voor het gebruik van een kolfapparaat, afhankelijk van de specifieke behoeften en omstandigheden van de moeder en haar baby. Enkele alternatieven zijn onder meer:

 • Handmatig afkolven: In plaats van een elektrisch kolfapparaat te gebruiken, kunnen moeders ervoor kiezen om handmatig af te kolven. Dit kan worden gedaan met behulp van een handmatige kolf, die geen elektriciteit nodig heeft en draagbaar is. Handmatig afkolven kan een geschikte optie zijn voor moeders die niet vaak hoeven te kolven of die een eenvoudiger en goedkoper alternatief verkiezen.
 • Directe borstvoeding: Voor moeders die altijd bij hun baby zijn wanneer deze voeding nodig heeft, kan directe borstvoeding de beste optie zijn. Dit elimineert de noodzaak om melk af te kolven en biedt voordelen voor zowel de moeder als de baby, zoals huid-op-huidcontact en de bevordering van de melkproductie.
 • Handmatig uitdrukken: Sommige moeders vinden het handig om melk met de hand uit te drukken in plaats van een kolfapparaat te gebruiken. Handmatig uitdrukken kan effectief zijn voor het verwijderen van melk, vooral voor moeders die slechts af en toe hoeven te kolven of die problemen hebben met het gebruik van een kolf.
 • Donormelk: In sommige gevallen, als een moeder geen melk kan produceren of als er andere redenen zijn waarom ze geen melk kan afkolven, kan donormelk een alternatief zijn. Donormelk wordt gedoneerd door andere moeders en kan worden verkregen via officiële donormelkbanken of informele regelingen.

Het kiezen van het juiste alternatief hangt af van verschillende factoren, waaronder de behoeften en voorkeuren van de moeder, de leeftijd en gezondheid van de baby, en de beschikbaarheid van middelen en ondersteuning. Het is altijd een goed idee om met een zorgverlener te overleggen om het beste plan voor borstvoeding te bepalen.

Een kolfapparaat is dus zeker handig, omdat je altijd kan kolven en ook voorraden kan opslaan. Ook bevordert het de melkproductie. Echter zijn er ook alternatieven als handmatig afkolven, handmatig uitdrukken of desnoods donormelk.

- © 2024
Koopie