Producten van 12+ webwinkels
Home » Beste gaming laptops van 2022

Beste gaming laptops van 2022

Beste game laptop

De gaming industrie groeit ieder jaar. Zo beginnen steeds meer mensen met gamen en kan dit al via verschillende apparaten. Zo kan je gamen via een console, tablet, mobiel, game pc en via een gaming laptop. De laptops zien er vrijwel hetzelfde uit als een gemiddelde laptop, alleen dienen deze optimaal te kunnen presteren. Games eisen namelijk enorm veel van een laptop waardoor de onderdelen de beste kwaliteit dienen te hebben. Onder andere de videokaart, de processor, het werkgeheugen, de opslag, de aansluitingen, de koeling en het scherm zijn belangrijk om de kwaliteit van de laptop te bepalen. Er zijn talloze merken en modellen laptops te vinden. Welke moet je nou kiezen? Wij hebben dit voor je uitgezocht. Op deze pagina kan je de beste gaming laptop van 2022 vinden. We hebben gekeken naar de prijs en de kwaliteit. Zo kiezen we niet automatisch de laptop met de beste specificaties, maar kijken we wat je krijgt voor welke prijs. Klik hier als je de beste gaming pc’s wilt inzien.

lan party met gaming laptop

Dit zijn de top 5 beste gaming laptops van 2022

Wij hebben hier de top 5 beste gaming laptops uitgezocht. We hebben gekeken naar de onderdelen, het scherm en de prijs wat je hiervoor betaald. Vooral de prijs- kwaliteitverhouding is hierin dus belangrijk.

Ideapad gaming laptop

1. Lenovo Gaming 3 15IMH05 81Y400GEMB Azerty

Voordelen
 • Intel i7 processor en 16 GB werkgeheugen.
 • Verlicht toetsenbord.
 • 1256 GB SSD opslag.
Nadelen
 • GTX videokaart niet voor toekomstige games.
 • Batterij snel leeg.

Deze laptop van Lenovo beschikt over de supersnelle intel i7 processor. Het model beschikt ook over 16 GB werkgeheugen. Dit houdt in dat je alle games kan runnen en makkelijk kan multitasken. Als je dus naast de game nog wilt streamen, of andere programma’s wil gebruiken, kan dat makkelijk met deze laptop. De Nvidia GeForce GTX 1650 Ti videokaart is geschikt om veel games in de hoogste instellingen te spelen. Het is alleen niet toekomstbestendig voor 4K games.

Het toetsenbord is verder verlicht waardoor het ook in het donker goed te gebruiken is. De laptop beschikt over 1256 GB aan SSD opslag. Je kan de belangrijkste games en software op de SSD opslaan om het zo snel op te starten. Games, levels en mappen laden snel door de SSD. Daarnaast werkt het ook energiezuinig, stil en snel.

Acer Predator Helios 300 PH317-54-784D Azerty

2. Acer Predator Helios 300 PH317-54-784D Azerty

[voordelen2]

De gaming laptop van Acer is geschikt om de nieuwste games in de hoogste instellingen te spelen. Dit komt onder andere door de Nvidia GeForce RTX 2070 videokaart. Deze kan een resolutie van 4K aan. De laptop bevat de Intel i7 processor en hiermee kan je snel schakelen en alle games runnen. De processor werkt lekker snel, waardoor je nooit hoeft te wachten. Daarnaast beschikt dit model over 32 GB werkgeheugen, waardoor je alle games aan kan. Ook kan je gemakkelijk streamen naast het gamen en andere programma’s gebruiken, de laptop zal niet vastlopen.

Het scherm bevat daarnaast een refresh rate van 240 Hz. Dit houdt in dat het beeld 240 keer per seconde ververst, zo loopt het beeld heel soepel. Ook heb je 1 TB aan SSD opslag, hier kan je alle belangrijke data opslaan. Zo zullen de games en programma’s snel opstarten. Daarnaast heb je nog 256 GB aan extra HDD opslag. Voor deze prijs heb je een gaming laptop in huis die toekomstbestendig is.

MSI GE66 Raider 10UG-020BE Azerty

3. MSI GE66 Raider 10UG-020BE Azerty

[voordelen3]

Deze gaming laptop van MSI beschikt over echt de allerbeste specificaties. Door de Nvidia GeForce RTX3070 videokaart kan je alle nieuwe en toekomstige games in de hoogste instellingen spelen. Deze videokaart is geschikt voor 4K en kan zelfs 8K aan. De processor is de i7 van Intel Core en hiermee kan je alles snel en vlot runnen. Zo blader je snel door het systeem en kan je alle games aan zonder vertraging. Daarnaast heb je nog 16 GB aan werkgeheugen, waardoor je kan streamen naast het gamen. Je kan gemakkelijk multitasken en gebruik maken van meerdere programma’s naast elkaar.

Daarnaast beschikt het scherm over maar liefst 240 Hz en een 4K resolutie. Dit betekent dat het scherm 240 keer ververst per seconde. Hierdoor is het beeld soepel en loopt alles dynamisch. Verder zit er nog 2 TB aan SSD opslag in de laptop. Zo kan je snel games laden en worden mappen en levels ook snel geladen. Ook werkt het energiezuinig en stiller. Verder is er nog een toetsenbordverlichting ingebouwd, zodat je ook in het donker kan gamen.

4. HP OMEN 15-dh1038nb Azerty

HP OMEN 15-dh1038nb Azerty

[voordelen4]

Met deze HP Omen laptop heb je een allround gaming laptop die de nieuwste games in 4K kan spelen. Dit komt door de Nvidia GeForce RTX 2070 MAX-Q videokaart. De laptop beschikt ook over de Intel i7 processor en hierdoor kan je snel games runnen en door het systeem navigeren. Het model bevat over een werkgeheugen van 16 GB. Hiermee kan je alle games afspelen en tegelijkertijd streamen. Ook kan je meerdere programma’s tegelijkertijd runnen, dus multitasken.

Het scherm bevat een refresh rate van 144 Hz. Dit betekent dat het scherm 144 keer ververst per seconde. Zo komt het beeld er dynamisch en soepel uit te zien. Handig als je competitieve shooters speelt waarbij er veel gebeurt in een game. Daarnaast kan je 1000 GB aan SSD opslag vinden. Hierdoor starten games snel, laden mappen en levels snel en kan je snel switchen tussen programma’s.

5. Lenovo Legion 5 15IMH05H 81Y600AJMB Azerty

Lenovo game laptop

[voordelen5]

De Lenovo Legion 5 laptop kan je gebruiken om de nieuwste games in een 4K resolutie te spelen. Dit komt door de Nvidia GeForce RTX 2060 videokaart. Verder beschikt dit model over een Intel Core i7 processor waardoor je alle games aan kan. Ook kan je snel navigeren door het systeem. Verder bevat het model 16 GB werkgeheugen. Je kan makkelijk streamen tijdens het gamen en meerdere programma’s tegelijk gebruiken. De 16 GB werkgeheugen is genoeg om te multitasken.

Verder beschikt het scherm over een 144 Hz refresh rate. Hierdoor ververst het scherm 144 keer per seconde zodat het beeld soepel en snel loopt. Dit is vooral handig tijdens shooters of games waarbij er enorm veel gebeurt in een korte tijd. Het model beschikt over een totale opslag van 1512 GB, waarvan 512 GB SSD is. Je kan de belangrijkste data op de SSD opslaan. Dan start dit lekker snel op. Minder belangrijke data als video’s. foto’s en programma’s kan je op de HDD opslaan. Hierbij is het toch niet van belang of het snel opstart of niet.

Wat is een gaming laptop?

Als je een laptop wilt gebruiken voor gaming, dient het aan veel eisen te voldoen. De laptop dient veel meer te kunnen dan een algemene laptop. Games eisen steeds meer van computers en laptops. Zo zijn er bepaalde componenten die het maximale eruit moeten halen. De processor is het hart van de computer en bepaalt hoeveel bewerkingen er per seconde gemaakt kunnen worden. Deze dient snel te zijn zodat de grote data van spellen verwerkt kan worden. AMD en Intel zijn momenteel de twee gangmakers binnen de processoren.

Ook dient de videokaart uit te blinken. Games dienen namelijk in een hoge resolutie afgespeeld te worden met genoeg frames per seconde (FPS). Hier heb je een sterke videokaart voor nodig. Nvidia heeft veel verschillende videokaarten, bijvoorbeeld de GTX en de RTX serie. Zo kan je sommige games al in 4K spelen en zijn bepaalde videokaarten geschikt om 8K af te spelen. De videokaart is het duurste onderdeel van de gaming laptop of de game pc. Als je echt een sterke videokaart wilt, zal het ook duurder zijn.

Daarna is het werkgeheugen ook belangrijk. Games eisen altijd een bepaald aantal werkgeheugen om het goed af te kunnen spelen. Ook als je tijdens het gamen andere software gebruikt en bijvoorbeeld streamt, is het werkgeheugen belangrijk. Voor gaming heb je minimaal 8 GB nodig, maar als je nog streamt heb je zeker 16 GB of 32 GB nodig voor nog meer snelheid. Zo kan je snel multitasken en meerdere programma’s gebruiken.

De opslag bepaalt hoeveel data en games je kan opslaan op de laptop. SSD opslag is essentieel als je gamet. De gaming laptop start namelijk wel tien keer sneller op dan als je een traditionele harde schijf gebruikt. Dit merk je ook als je spellen start of als het spel grote mappen moet laden. Daarnaast werkt de SSD energiezuinig en stil wat ook een positief effect is.

De koeling is ook belangrijk. Juist omdat gaming vaak het maximale eist van de onderdelen, kunnen deze heel erg warm worden. De koeling zorgt er voor dat deze koel blijven en niet oververhit raken en dus defect raken. De meeste game laptops gebruiken een luchtkoeler, maar je kan ook de duurdere waterkoeler vinden.

Bij een game laptop hoef je natuurlijk geen scherm meer aan te schaffen, maar het is wel belangrijk dat het scherm goed is. Hoeveel pixels heeft het en wat is de resolutie? Hoeveel frames per seconde heeft het scherm in welke resolutie? De FPS bepaalt hoe vloeiend het beeld loopt, als dit getal hoger is zal je ook soepeler beeld zien. Je videokaart dient dit ook aan te kunnen. Daarnaast heb je nog reactiesnelheid, dit bepaalt hoe snel het scherm reageert op jouw aanrakingen op he toetsenbord, muis of controller. Meestal hebben game laptops een goed scherm, maar het kan geen kwaad om de specificaties een keer na te kijken.

De aansluitingen tellen ook mee. Dit bepaalt wat je allemaal kan aansluiten. Stel je wilt een tweede scherm aansluiten of toch gamen op een groter scherm, is het belangrijk dat je een HDMI of Displayport aansluiting hebt. Als je randapparatuur wilt aansluiten, is de usb aansluiting belangrijk. Kijk hoeveel usb aansluitingen er zijn en zo kan je een toetsenbord, muis, controller en nog meer aansluiten. Mocht je met een headset spelen, is de 3.5mm microfoon aansluiting belangrijk.

Welke behuizing heeft de game laptop? Dit is puur smaak en je kan vaak een fancy design vinden. De laptop kan zo mooie lichten hebben en leuke kleuren. Dit zorgt meer voor de uitstraling, maar zal geen effect hebben op de prestaties van de laptop.

Wat zijn de belangrijkste onderdelen van een gaming laptop?

Spellen eisen steeds meer van een game laptop of game pc en er zijn een aantal onderdelen welke enorm belangrijk zijn. Deze bepalen de kwaliteit van de prestaties. Wij zullen hieronder de belangrijkste onderdelen benoemen.

1. Videokaart.

De grafische kaart bepaalt in welke resolutie de game gespeeld kan worden, hoeveel frames per seconde het heeft en welke aansluitingen mogelijk zijn om het beeld mee te gebruiken. Veel games kan je al in 4K spelen, maar dan dient de videokaart het wel aan te kunnen. Dit is tevens ook het duurste onderdeel van de game laptop. Nvidia is het bekendste merk van videokaarten. Momenteel hebben zij de GTX en de RTX serie.

 • De GTX videokaart is wat goedkoper en handig als je toch bijvoorbeeld in Full HD wilt spelen. Binnen de RTX serie kan je wel de beste videokaarten vinden. Hierbinnen heb je de 2e en de 3e lijn. De 3e lijn bevat bijvoorbeeld de GeForce RTX 3060, 3070 en 3080 welke de allerbeste prestaties leveren. Zo kan je gamen in 4K en kan de videokaart zelfs 8K aan. Wel zijn deze grafische kaarten een stuk duurder. Mocht je toch in Full HD gamen, kies dan voor een GTX videokaart of de RTX 2060 videokaart.
 • RTX videokaart. Dit zijn de beste videokaarten van Nvidia GeForce. Je hebt de 2e lijn en de 3e lijn. Een videokaart uit de 2e lijn is bijvoorbeeld GTX 2060 en je haalt er een 4K resolutie mee. De nieuwste videokaarten uit de 3e lijn (3060, 3070 en 3080) halen ook de 4K resolutie met meer frames per seconde en kunnen zelfs een 8K resolutie halen.

Processor computer

2. Processor.

De processor is belangrijk om te bepalen hoeveel data er verwerkt kan worden, dit is het hart van de computer. Je hebt tegenwoordig AMD en Intel die voornamelijk processoren produceren. AMD heeft met de Ryzen lijn bekende processoren en Intel heeft deze met de Core lijn. Wij raden voor gaming minimaal AMD Ryzen 5 of Intel Core i5 aan, deze staan ongeveer gelijk aan elkaar. Het kan geen kwaad om een nog sterkere processor te hebben, als een Ryzen 7 en een Intel i7 of zelfs i9. Deze zijn wat duurder, maar hebben wel meer rekenkracht. Dan kan je nog meer spellen spelen en zal alles wat soepeler gaan. Ook handig als je foto’s en video’s bewerkt, dit vraagt namelijk ook veel van de processor en de videokaart. De kwaliteit van de processor wordt bepaald door de volgende eigenschappen:

 • Kloksnelheid. Dit wordt gemeten in Gigahertz (GHZ). De kloksnelheid bepaalt hoeveel bewerkingen de processor in een minuut kan doen. Een 3 GHz processor kan dus 3 miljard bewerkingen per seconde doen. Hoe hoger de kloksnelheid is, des te sneller de processor en je pc dus is. Vaak kan je de processor ook nog overklokken waardoor de processor het maximale eruit gaat halen, het wordt dan nog sneller. Wel moet de temperatuur dit toelaten en je hebt een goede koeling nodig. Anders kan de cpu oververhit raken en defect raken.
 • Processorkernen. Dit is het aantal afzonderlijke processoren wat de cpu heeft. Een dual core heeft bijvoorbeeld twee processorkernen. De meeste game laptops hebben minimaal een quadcore en dus vier kernen. Iedere kern werkt afzonderlijk en als deze vol is, dan wordt de volgende processor gebruikt. Des te meer processorkernen je hebt, des te sneller het in feite zal werken.
 • Overklokken. De meeste processoren hebben nog de mogelijkheid om het maximale eruit te halen door de turbo frequentie te gebruiken. Dit noemen we overklokken. Zo kan de kloksnelheid bijvoorbeeld verhoogd worden van 2 GHz naar 3 GHz. Wel is het zo dat de processor dan harder gaat draaien en dus heter wordt. De koeling moet het koel houden, zorg ook dat het in een gekoelde omgeving staat. Anders kan de processor oververhit raken en kan de laptop defect raken.
  -AMD of Intel processor? Beide processoren doen niet veel onder van elkaar. De AMD Ryzen 5 staat ongeveer gelijk aan de Intel Core i5 bijvoorbeeld. AMD staat bekend om meer processorkernen te hebben waar Intel weer hogere kloksnelheden haalt.

Rymden Processor

3. Werkgeheugen.

Het werkgeheugen bepaalt hoe groot je programma’s kunnen zijn of hoeveel programma’s en games je tegelijk kan starten. Zo kan je grote games afspelen en kan je ook multitasken als je meerdere programma’s gebruikt. Voor gaming raden we minimaal 8 GB aan, maar dit is tegenwoordig nog wel karig. Als je bijvoorbeeld wilt streamen of andere programma’s tegelijk wil gebruiken, kan je beter 16 GB of zelfs 32 GB aan werkgeheugen hebben. Dit is dan ook toekomstbestendig.

RAM geheugen

4. SSD als opslag

Tegenwoordig is SSD opslag onmisbaar. Dit zorgt er voor dat je game laptop snel opstart en dat je ook grote mappen van het spel snel kan laden. Ook werkt het energiezuinig en stiller. Een SSD is tegenwoordig onmisbaar in een game laptop. Momenteel heb je twee protocollen SSD’s. Wij noemen deze hieronder.

 • SATA SSD. Een SSD met een SATA protocol kan snelheden behalen van 600 MB/s en dit is al heel erg snel vergeleken met de traditionele HDD schijven. Ideaal voor gaming omdat spellen en mappen snel geladen kunnen worden.
 • NVMe M2-SSD. Dit is een nieuwere protocol en kan gigantisch hoge snelheden behalen. Zo kan een SSD met dit protocol een snelheid van 4 GB/s halen, veel sneller dan de SATA SSD’s. Voor gaming raden wij sowieso 512 GB aan SSD opslag aan zodat je genoeg opslag hebt voor games en software. Je kan het ook altijd combineren met een HDD schijf, hier kan je eventueel minder belangrijke programma’s, films en foto’s op zetten. Daar is het niet van belang dat het snel geladen wordt.

SSD harde schijf laptop

5. Aansluitingen

Bij een game laptop heb je al een scherm, dus zijn de beeldaansluitingen minder relevant. Dit is wel relevant als je een tweede scherm wilt gebruiken. Wij noemen de belangrijkste aansluitingen hieronder.

 • HDMI of Displayport. Mocht je een tweede scherm willen gebruiken, is het relevant dat de game laptop HDMI of Displayport bevat. Via deze aansluitingen kan je een extra monitor of een tv aansluiten. Ook kunnen nieuwe HDMI en Displayport aansluitingen een hoge kwaliteit aan. Denk aan een 4K resolutie en soms een 8K resolutie.
 • Aantal usb poorten. Gebruik je graag randapparatuur als een muis, controller, toetsenbord of een externe harde schijf? Dan zijn de usb poorten relevant. Hoeveel poorten heeft de laptop en is dit genoeg? Ook kan je data op de laptop zetten via de usb aansluiting.
 • Microfoon aansluiting. Speel je graag met een headset? Dan is een 3.5 mm microfoon aansluiting belangrijk. Je kan je headset via deze weg aansluiten.

6. Scherm

Uiteindelijk kijk je op het scherm en is dit ook een heel belangrijk onderdeel. Je wil natuurlijk spelen in de hoogst mogelijke resolutie. Steeds meer games komen uit in een 4K resolutie met een hoog aantal frames per seconde. Als jouw videokaart en je game laptop dit aan kan, is het zonde als het scherm het niet aan kan. Belangrijke eigenschappen van een scherm zijn de resolutie, het aantal frames per seconde bij een bepaalde resolutie, de reactiesnelheid en de input lag. Ook het contrast, de helderheid en de kleurdiepte zijn belangrijk. Al deze eigenschappen bepalen de kwaliteit van je scherm.

7. Energiebeheer

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk gamen zonder de gaming laptop op te laden. Hierbij is de batterij erg belangrijk, maar ook hoe de componenten gebouwd zijn en waar ze geplaatst zijn. De processor dient energiezuinig te zijn, dat zal ten goede zijn van je batterij. Een goede koeling en efficiënte plaatsing van de componenten zal de onderdelen ook koel houden. Dit is goed voor de onderdelen en ze zullen hierdoor niet oververhit raken en zelfs defect raken.

8. Batterij

De batterij bepaalt hoe lang je de beste gaming laptop kan gebruiken zonder op te laden. Het is wel zo dat de componenten hard werken en er het uiterste wordt gevraagd van de onderdelen. Gemiddeld kan een gaming laptop 4 tot 5 uur werken met een volle batterij.

9. Geluid

Mocht je als gamer zonder headset willen spelen, is het belangrijk hoe het geluid is van de gaming laptop. Is er een bass geluid, of niet? Hoeveel speakers zijn er? Vaak kan de behuizing de bass namelijk behoorlijk tegenhouden. De meeste gamers spelen met een headset, maar dit is een belangrijk onderdeel als je zonder headset speelt.

Voor wie is een gaming laptop geschikt?

Een gaming laptop is mobieler dan een gaming pc. Dit betekent dat je de laptop overal mee naartoe kan nemen en vanaf iedere plek kan gamen. Je bent daar dus vrij in, iets wat je niet hebt met een gaming pc die toch op een vaste plek staat. De gaming laptop is dus geschikt voor gamers die vanaf meerdere plekken of locaties willen gamen. Soms op je bureau, soms bij vrienden en soms onderweg. Ook kan je de laptop uiteraard gebruiken voor andere zaken dan gaming.

Voor-en nadelen van een gaming laptop

Een gaming laptop heeft zowel voor-en nadelen. Wij zullen ze beide hieronder benoemen.

Voordelen

 • Flexibel. Met een game laptop ben je vrij om te gamen waar je maar wilt. Je kan de laptop zo in je tas doen en het meenemen. Dit kan bijvoorbeeld niet met een gaming pc.
 • Makkelijk. Een game laptop heeft alles al ingebouwd. Je hoeft zo niet een extra scherm aan te schaffen. Ook kan je al spelen met het toetsenbord en de mousepad, al kan je natuurlijk wel extra accessoires aansluiten.
 • Stiller. Game laptops zijn vaak stiller dan gaming pc’s.
 • Goedkoper. Ook kan je voor een redelijk lage prijs een gaming laptop aanschaffen.
 • Voor de casual gamer. Als je soms gamet, is een gaming laptop de ideale oplossing.

Nadelen

 • Batterij. Vaak gaat de batterij 4 tot 5 uur mee met intensief gebruik. Dit heeft ook te maken met het feit dat gaming veel eist van de onderdelen.
 • Minder zekerheid. Een echte game pc is vaak krachtiger, sterker en biedt meer voor in de toekomst.
 • Moeilijk componenten vervangen. Het is ook lastiger bij een gaming laptop om de onderdelen te vervangen dan bij een gaming pc.

We zien dus dat zowel een gaming laptop als een gaming pc zijn voor-en nadelen heeft. Wat bij je past, is een kwestie van smaak. Als je veel gamet en meer toekomstbestendig wilt zijn, is een gaming pc geschikter. Als je flexibel wil zijn en op meerdere plekken wilt gamen, is een gaming laptop meer geschikt.

Veel gestelde vragen over het kopen van een gaming laptop

[veelgesteldevragen]

- © 2024
Koopie